OD TRADYCJI DO NOWOCZESNOŚCI, CZYLI SEKRETY ZDROWEGO GRILLOWANIA (dla zdrowotności).

Grillowane potrawy są niezwykle przyjemne dla podniebienia! Ale czy są równie przyjemne dla zdrowia?

Gdy przychodzi weekend, mój mały ogródeczek pachnie…karkówką, kiełbasą, kaszanką i dymem! Sąsiedzi grillują! No cóż, wreszcie jest ciepło i mają całe dwa dni wolne! A że uwielbiają pyszne mięsko i kochają się napić, zapraszają przyjaciół, bo jesteśmy przecież gościnni! I aż do świtu ciągną się długie, nocne Polaków rozmowy. Już Mickiewicz o tym pisał i chociaż nic nie wiedział o grillu wywieszczył nowe obyczaje. Jak to wieszcz.

Grill dla Polaków stał się symbolem nowego stylu życia po obaleniu „komuny”. Do dziś pamiętam swojego malutkiego grilla na trzech nogach, nie to, co teraz obserwuję u sąsiadów. Wypasione urządzenia z komputerem, chłodziarką i głośnikami – kapitalistyczna zdobycz cywilizacyjna i potrawy niezwykle przyjemne dla podniebienia! Ale czy są równie przyjemne dla zdrowia? Niekoniecznie. Tłuszcze kapiące na rozżarzone węgle ulegają pirolizie i razem z pyszną karkóweczką zjadamy wielopierścieniowe węglowodory i pyły, w tym rakotwórczy benzo(a)piren. Może uszkadzać nadnercza, wątrobę, układ odpornościowy, krwionośny i wpływa negatywnie na płodność.

Ci, którzy mają już świadomość konsekwencji takiego grillowania, a jednocześnie kochają biesiady na powietrzu, smażą teraz na grillu elektrycznym. No tak, ale uzależnieni od dymu twierdzą, że to już nie to samo. Wiadomo, jak to jest z uzależnianiami, może więc ulegając nałogowi wziąć pod uwagę pewne zasady, aby ograniczyć złe skutki? Mięsa, ryby oraz  warzywa muszą być świeże! Nigdy nie używaj mięs peklowanych, bo roztwór saletry rozkłada się na nitrozaminy i akrylamid a te przyczyniają się do powstawania raka pęcherza moczowego, raka piersi oraz raka jelita grubego.

Nie zapominaj o marynatach bogatych w antyoksydanty oraz ziołach: czosnek, cebula, tymianek i bazylia. Wybieraj chude mięsa i grilluj je krótko. Używaj wyłącznie węgla z drzew liściastych i odczekaj 20 minut po wypaleniu podpałki, zanim położysz mięso na ruszt. Sam ruszt musi być idealnie czysty, a nie zapaćkany czarnym tłuszczem z poprzedniego lata. Jeśli alkohol to czerwone wino, bogate w antynowotworowy resweratrol i korzystne flawonidy, flawiny, i antocyjany.

I nie siedźcie w dymie z grilla, ustawcie go tak, żeby dymić na sąsiadów! (żart ☺) Wraz z dymem wdychamy wszystkie trujące substancje, które powstają w trakcie procesu, więc warto na to uważać, aby nikt tego nie wdychał. Nie jeść niczego spalonego, czarnego, nie używać kupowanych gotowych marynat, zamarynowanego w sklepie mięsa i warzyw, wypić lampkę, dwie czerwonego wina i cieszyć się obecnością bliskich. Tego Państwu serdecznie życzę z okazji nadchodzących ciepłych weekendowych nocy. Chrzanić benzoapiren!

Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments